05.12 2023: Вернісаж виставки Дарії Зав'ялової "Прогулянка містом"

У вівторок 5-го грудня о 18:00 запрошуємо на вернісаж виставки Дарії Зав’ялової “Прогулянка містом”. Експозицію можна оглянути щодня з 10:00 до 19:30 впродовж грудня, вхід вільний.

Оглянемо приватну колекцію вілл, кам'яниць, архітектурних деталей, зібрану авторкою під час прогулянок Львовом, Венецією, польськими Красичином, Любліном, Вілянувом. Зараз не усі будівлі в такому доброму стані, як би мріялося, натомість на малюнках їхня краса триває - рідна столярка прикрашає фасади, до вишуканого ковальства огорож допасовані палісадники, тішить око гармонійна кольористика. Така прогулянка містом - наша мрія, тож тішимось, що триватиме увесь грудень. У збірці 23 акварельних і графічних робіт, створених від 2019-го і до тепер.

Дарія Зав’ялова: “Уся ідея в назві. Прогулянка не як дія, а як стан душі, коли споглядаємо своє або чуже місто в загальних рисах і в деталях без конкретної мети. Коли місто розгортається перед очима як персонаж. Тут мало туристичного історичного Львова, натомість багато непопулярного — з маленькими вуличками, хвірточками. Більшість робіт зроблені за ескізами під час прогулянок, одразу на ходу, а у деталях пропрацьовувались вже вдома. Це дуже камерна виставка, не концептуальна, присвячена місту, яке я люблю”.

Про авторку

Народилась, живе і працює у Львові. Освіта – Львівська Національна Академія мистецтв, спеціальність - художній текстиль, рік випуску - 1983.

Створила більше 80 вистав як сценограф і художник з костюмів, в Першому театрі, а також в інших театрах Львова, Тернополя, Дрогобича, Луцька, Дніпра.

Постійно працює в царині художнього текстилю, учасниця більше 100 всеукраїнських і міжнародних виставок традиційного і сучасного текстилю. Також займається живописом, графікою і авторською лялькою. Брала участь в багатьох художніх проектах, зокрема міжнародному фестивалі “Ляльковий світ”, фестивалі арт-моди “Зірки Галичини”. Учасник більш як 100 виставок художнього текстилю, живопису та інших мистецьких проектів.

Роботи Дарії Зав’ялової знаходяться в приватних колекціях в Польщі, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Сінгапурі. Член Національної спілки художників України, Заслужений художник України.

Величезну роль в творчому житті відіграла багаторічна людська і творча дружба з видатною історикинею мистецтва Наталкою Космолінською ( 1964 – 2019), яка була ідейним натхненником, організатором і куратором більшості виставок і позатеатральних проектів художниці.

Персональні виставки:

  • 1992 - Національний музей у Львові (разом з Наталкою Шимін і Ніною Лапчик);

  • 2002 - проєкт “Нівідкіль з любов`ю” у КМЦ “Дзиґа” (текстиль, акварель);

  • 2005 - проєкт “Ex ponto”, Муніципальна галерея у Харкові (текстиль, театральний ескіз);

  • 2009 - проєкт “Deus conservat Omnia”, галерея “Primus” (гобелени, авторські ляльки, живопис);

  • 2014 - виставка “Міський нотатник” у Львівському Палаці Мистецтв, (живопис);

  • 2015 - проєкт “Шовк і льон” (разом з Оленою Зотовою) у галереї “Зелена канапа” (текстиль, авторська лялька);

  • 2019 - Галерея сценографії “Сценографи Першого театру” (разом з Мар`яном Савіцьким і Богданом Поліщуком) (театральні ескізи);

  • 2019 — виставка пастелей “Забуті вілли” у кав`ярні-галереї “Штука”;

  • 2019 - проєкт “Місто і сад” у галереї “Зелена канапа” (акварелі і текстиль);

  • 2020 - графічна серія “Дім Джульєтти” у кав’ярні-галереї “Мазурек”;

  • 2021 - виставка до 100-річчя Першого театру “Сцена Першого” - куратор і учасник у Галереї сценографії;

  • 2022 - спільний проєкт з Оленою Зотовою “Календар” у галереї “Зелена канапа” (арт текстиль, колаж).