23.01 2018: Кіноклуб Олега Яськіва: "Країна тіней" (1993)

У вівторок 23 січня о 18:30 кав'ярня "Штука" та Кіноклуб Олега Яськіва запрошують на перегляд та обговорення фільму Річарда Аттенборо «Країна тіней» (Великобританія, 1993).

З кожним словом, яке ми промовляємо про Бога, ми трохи відступаємо від нього. На відстань, якраз достатню для знеособленого до нього ставлення, для позбавлених сумнівів припущень, для слів зрозумілих, але не завжди потрібних. Але що станеться, коли зневажити цю відстань, коли відмовитись від метафор та почати думати не про всіх, а про кожного? Коли власними вчинками, думками, почуттями, доведеться справджувати прописані і проголошувані істини?..

…Жив-був на світі чудовий казкар, гарний фантаст, глибокий філософ, натхненний богослов та професор англійської літератури в Оксфорді британець валлійсько-шотландського походження Клайв Льюіс. Друг та однодумець Джона Толкіена та член клубу оксфордських інтелектуалів “Інклінги”, які суттєво змінили обличчя модерної літератури та фактично створили жанр фентезі. Він пив пиво з професорами та чай зі студентами, можливо і навпаки. Жив зі старшим братом (відомим істориком Ворреном Льюісом) і не мав ані дружини, ані дітей. Він роздумував про причинність зла у світі та відношення до нього Бога.

І от в якийсь момент в його житті відбуваються події, які миттєво позбавляють його звиклої відстані між інтелектуалом та його поглядами і він опиняється перед викликами – співчуття, кохання, батьківства, дружби, терпіння, страждання і, зрештою, віри. Він стає людиною – слабкою і невпевненою, пристрасною і невичерпно доброю. Він проживає звичайне і незвичайне життя чоловіка, який здобув усе і багато втратив, який майже програв, але все ж таки переміг. Його історія не менш цікава, ніж «Хроніки Нарнії» чи інші написані ним твори.

Це добре розумів класик британського кіно Річард Аттенборо, який вирішив увічнити кінематографічно життя великого мрійника Клайва Льюіса. Він зняв стрічку «Країна тіней» за однойменною книгою письменника, залучивши на головну роль видатного британського актора, валлійця, сера Ентоні Гопкінса. Створив фільм дивовижно інтимний і універсальний водночас, світлий і трагічний, глибокий і простий.

Аттенборо – один з найавторитетніший британських кінорежисерів, який тривалий час очолював Британську кіноакадемію, автор великих кінобіографій «Ганді» та «Чаплін» – і цього разу не схибив, майстерно спроектувавши біографію генія в людську площину, в результаті створивши з епізоду життя Льюіса глибоку моральну притчу, яку нам, глядачам, слід спробувати правильно прочитати.

Ви зануритесь у стовідсотково автентичну атмосферу Оксфорду, зі старовинними інтер’єрами, величезними трапезними, де студенти поряд з професорами, просторими залами і галявинами, де викладачі поряд зі студентами, з інтелектуальними розмовами і, як без цього, плітками та інтригами. На цьому тлі розвиватиметься історія пізнього кохання Льюіса з прекрасною жінкою, сильною та мужньою американською письменницею Джой Девідмен Грешем і їхніх спільних випробувань.

Фільм розмірений, по-класичному витриманий у формі та стилі, з достойною акторською грою не лише великого Ентоні Гопкінса, але і Дебори Вінгер, яка блискуче зіграла складну роль розумної жінки, якій тісно у світі чоловічих егоїзму та слабкостей.

“Найвища радість полягає не у володінні, а у бажанні” – писав Льюіс у екранізованій книзі. Перед нами чиста, як прозорий англійський джин, драма міжособистісних стосунків. Прозора, немов джерельна вода, історія кохання. Пахуча, немов свіжий хліб, атмосфера університету. Енергійні, немов гострі коктейлі, діалоги. Впевнений, що цей фільм для багатьох стане справжнім відкриттям і доброю учтою для розуму та душі після тривалих зимових свят. А з деким – немов у казці – після фільму, окрім духовних вражень, залишаться ще й добрі книги великого християнина Клайва Льюіса…

Це лише здається, що ми наздоганяємо піднесено святковий настрій. Насправді ми продовжуємо наше духовне тремтіння перед незбагненністю відтінків створеного світу…

Приходьте!

Олег Яськів


Shadowlands, Richard Attenborough, 1993

Читайте про хороше кіно - http://prostir-kino.com.ua/